Nieuws

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in februari met 2%-punt gestegen naar 103%

Dit maakte adviesbureau Aon Hewitt maandag bekend in de maandelijks Pensioenthermometer. Eind januari lag de dekkingsgraad op 101%.

Wettelijk

Pensioenfondsen kunnen aan hun verplichtingen voldoen met een dekkingsgraad boven de 100%, maar wettelijk dienen ze te voldoen aan een dekkingsgraad van 105. Dit jaar moeten 68 fondsen een korting doorvoeren van gemiddeld 1,9% om de dekkingsgraad te verbeteren. Volgend jaar zal een aantal fondsen met nog eens gemiddeld 1,7% moeten korten.

Swaprente

De rente die wordt gebruikt voor het vaststellen van de dekkingsgraad (swaprente) daalde in februari, maar aangezien er gerekend wordt met een driemaandsgemiddelde voor het samenstellen van de dekkingsgraad had die lagere rente nog geen direct effect op de dekkingsgraad.

'Per saldo kende de driemaands gemiddelde swaprente een lichte stijging in februari', aldus Aon Hewitt. 'Hierdoor daalde de waarde van de verplichtingen met 1,0%.'

Vermogen

De waarde van het vermogen van de pensioenfondsen steeg in februari met ruim 1%, aldus het adviesbureau. 'Dit werd met name veroorzaakt door stijgende aandelenkoersen in Azië en Noord-Amerika.'

Dubbeltellingen

De verlaging van de pensioenen treft dit jaar circa 5,6 miljoen deelnemers, onder wie 1,1 miljoen gepensioneerden. Hierbij zitten dubbeltellingen, omdat veel mensen pensioenpotjes bij verschillende fondsen hebben. Zowel gepensioneerden als werknemers worden getroffen.

Bron: www.fd.nl

Zie ook het nieuwsarchief: