Nieuws

Gepensioneerden Philips eisen geld

Gepensioneerde werknemers willen dat elektronicabedrijf Philips 1,27 miljard euro terugstort in de pensioenkas.

Erik Lutjens,  hoogleraar pensioenrecht aan de VU: " Het is dun ijs voor de rechter.”

In goeie tijden heeft Philips dat geld uit het pensioenfonds gehaald en dat willen ze nu - in mindere tijden - dus terug. Dit schrijft het financieele Dagblad donderdag.

Als het bedrijf het pensioenfonds niet uit de financiële problemen wil helpen via een storting of lening overwegen de gepensioneerden naar de rechter te stappen. Dat zegt Nico Bruijel, voorzitter van de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden in de krant.

Bijstortingsplicht

Volgens Erik Lutjens,  hoogleraar pensioenrecht aan de VU, is de kans dat de rechter de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden, gelijk geeft klein: “De rechten en plichten van de werkgever staan in contracten die zijn afgesloten tussen werkgever en de pensioenfondsen. Maar inmiddels staat er geen bijstortingsplicht meer in die contracten.”

Er is dus geen contractuele verplichting, maar is er dan ook geen sprake van een morele verplichting? Dit vroeg Humberto Tan donderdagmorgen aan Lutjens. "Er is een morele verplichting, maar die zaak is niet afdwingbaar." Volgens de hoorleraar zou de rechter dan moeten oordelen op basis van redelijkheid en billijkheid, “maar dat is dun ijs voor de rechter.”

Bron: www.bnr.nl

 

Zie ook het nieuwsarchief: