Nieuws

Korting pensioenen wordt deze dagen zichtbaar op rekening van gepensioneerden

De kortingen op de pensioenen worden nu echt voelbaar voor de gepensioneerden. Rond deze tijd storten veel fondsen het lagere pensioen.

Pensioenfondsen die moeten korten zijn hun deelnemers al maanden aan het voorbereiden op de verlaging van de pensioenen. Er zijn nieuwsbrieven gestuurd en zelfs roadshows in het land gehouden om iedereen uit te leggen waarom de kortingen nodig zijn. Toch zijn de fondsen er nog niet helemaal gerust op dat het rustig blijft, nu de lagere pensioenen deze dagen daadwerkelijk uitbetaald worden aan de gepensioneerden. Ze hebben in ieder geval alvast de capaciteit van de callcenters opgeschroefd, voor het geval er een hausse aan reacties komt.

Er is altijd hoop gebleven

Vandaag krijgen bijvoorbeeld de gepensioneerde ambtenaren het verlaagde pensioen op hun rekening gestort. Ambtenarenpensioenfonds ABP zag zich genoodzaakt 0,5% te korten op de pensioenen om de dekking weer op orde te krijgen. Het fonds heeft meer mensen op het belcentrum ingezet voor het geval er een storm aan reacties komt. De woordvoerder verwacht echter dat de ophef mee zal vallen. Het nieuws van de korting is inmiddels zo vaak gebracht. Het zal geen verrassing meer zijn. Dennis van Ek van adviesbureau Mercer denkt dat de betalingen nog wel tot de nodige ophef kunnen leiden. Er is altijd hoop gebleven dat kortingen zouden worden vermeden. De feitelijke betaling van de verlaagde pensioenuitkering de komende dagen, kan nog steeds tot grote onrust leiden. Men kan daar consequenties van verwachten.

Stichting Bedrijfspensioen Belofte opgericht

Aanstaande donderdag worden de verlagingen voelbaar op de bankrekeningen van de gepensioneerde metaalbewerkers en technici. Metaalpensioenfondsen PME en PMT korten respectievelijk 5,1% en 6,3%. PMT verwacht veel telefoontjes, zegt de zegsvrouw en heeft daarom het telefoonteam vergroot. Daarnaast stuurt het fonds een extra e-nieuwsbrief en komt er een filmpje op de website waarin het fonds uitlegt hoe het komt dat de dekkingsgraad van PMT zo laag is dat er gekort moet worden. Gepensioneerde Jan Dijkstra heeft al aangekondigd dat hij PME en PMT voor de rechter gaat slepen. Hij heeft daartoe de stichting Bedrijfspensioen Belofte opgericht, waarbij mensen zich voor € 50 kunnen aansluiten. Dit geld is nodig om de advocaat te betalen. Al 300 mensen hebben zich bij Dijkstra gemeld en hij denkt dat dit aantal deze week verder oploopt. Er is ons gezegd dat we onvoorwaardelijk een bepaald pensioenbedrag krijgen. Dan kun je dat geld niet ineens afpakken. Als je een salaris van € 60.000 hebt, kan je baas toch ook niet plots zeggen dat het nog maar € 40.000 is?

Een krachtig signaal

Ook hebben de deelnemers van PMT zich onlangs verenigd om een vuist te kunnen maken tegen de korting. Zij willen onder meer een plek in het fondsbestuur bemachtigen. Naast deze individuele acties is er een brede stichting Pensioenbehoud, die namens gepensioneerden strijdt tegen de kortingen. Deze stichting voert geen rechtszaken, maar probeert de politiek te beïnvloeden, stelt voorzitter Erik Daae. Inmiddels hebben al duizenden gepensioneerden een petitie tegen de kortingen getekend. Dit moet een krachtig signaal worden, zegt Daae.

Bron: www.fd.nl

Zie ook het nieuwsarchief: