Nieuws

Nieuwe regels ondanks opgebroken pensioendeal

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken is nog altijd van plan deze maand te komen met de uitwerking van nieuwe regels voor pensioenen.

De boze reactie van de vakbeweging op de beslissing van de Kunduzcoalitie om de AOW-leeftijd eerder te verhogen, lijkt daar vooralsnog niets aan te veranderen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken.

Een gevecht op decentraal niveau

VVD en CDA sloten vorige week met D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord over de bezuinigingen. Daarin werd besloten dat de AOW-leeftijd al in 2013 met een maand stijgt en vanaf 2014 in stappen van twee of drie maanden per jaar omhooggaat. Zo ligt de AOW-leeftijd in 2019 op 66 en in 2024 op 67. Dat is eerder dan wat in het pensioenakkoord is afgesproken.

‘De vakbond kan niet tegenhouden dat de overheid doorgaat met de uitwerking van het toezichts­kader’, zegt Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. ‘Dat de oorspronkelijke afspraken voor een deel van tafel zijn, verandert daar weinig aan.’ Hij verwacht dat sociale partners op sector- en bedrijfsniveau moeten gaan uitzoeken of ze gebruikmaken van de nieuwe regelgeving. ‘Het wordt een gevecht op decentraal niveau. Dat gaat een stuk langer duren, omdat werknemers toch wat terug zullen willen nu de AOW-leeftijd eerder omhooggaat.’

‘Een hoop kabaal’

Volgens Bovenberg heeft het weinig zin voor de vakbonden om hun gram te halen bij de werkgevers. ‘Als werknemers de premie toch willen verhogen, gaat dat ten koste van de loonruimte. En bovendien gaan werkgevers niet over de AOW.’ Bovenberg verwacht wel dat de bonden ‘een hoop kabaal’ zullen maken. ‘Maar vanwege de vergrijzing hebben ze geen sterke positie. Bovendien is de vakbeweging de laatste tijd vooral met zichzelf bezig.’

In het nieuwe pensioenstelsel worden de negatieve effecten van de hogere levensverwachting en schokken op de financiële markten doorberekend in de pensioenen van de deelnemers. Anders dan nu betalen werkgevers bij het nieuwe pensioencontract een vaste premie.

In ruil voor het verschuiven van de risico’s naar de deelnemers wisten werknemers in het pensioenakkoord voor elkaar te krijgen dat de AOW-leeftijd in 2020 zou worden verhoogd naar 66 en in 2025 naar 67. Door deze afspraak heeft de Kunduzcoalitie nu een streep gezet. Bovendien zou de AOW-uitkering volgens het pensioenakkoord vanaf 2013 met 0,6% per jaar stijgen. Vooralsnog is onduidelijk of deze afspraak nog overeind staat.

Pensioenfondsen

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen staat per eind april op 99%, zo meldde Aon Hewitt gisteren in een persbericht. Dit betekent volgens het adviesbureau een daling van één procentpunt ten opzichte van vorige maand. De tijd dringt. Zo’n honderd pensioenfondsen dreigen in 2013 op pensioenen te moeten korten als hun situatie niet verbetert.

Bron: www.fd.nl

Zie ook het nieuwsarchief: