Nieuws

Pensioenpremies stijgen terwijl uitkeringen dalen

De Nederlander voelt dit jaar in zijn portemonnee dat pensioenfondsen worstelen met hun dekkingsgraad. De meeste pensioenuitkeringen worden ook in 2012 bevroren, terwijl de pensioenpremies dit jaar stijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank onder 25 pensioensfondsen.De totale pensioenpremies in 2012 stijgen van 16,9% naar 17,4% van het salaris.

Reden is de slechte dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen. In 2011 is de gemiddelde dekkingsgraad gedaald van 107% naar 98%. De daling is voornamelijk het gevolg van een daling van de lange rente. Door de lage rente lopen de inkomsten niet meer in gelijke pas met de pensioenuitkeringen die de fondsen in de toekomst moeten doen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen ligt lager dan 105%, het minimaal vereiste vermogen. Onder die grens mogen pensioenfondsen niet meer corrigeren voor de inflatie.

Veel pensioenfondsen verhogen hun premies in  deze tijd om hun financiële positie te verbeteren.

DNB voert jaarlijks een enquête uit onder pensioenfondsen om een beeld te krijgen van de koopkrachtontwikkelingen in het komende jaar. Uit de enquête onder 25 pensioenfondsen blijkt dat de uitkeringen in 2012 gemiddeld niet worden verhoogd. De stijging van de pensioenpremies is verdeeld over werkgevers en werknemers.

Zie ook: http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2012/dnb276524.jsp

Bron: www.fd.nl

Zie ook het nieuwsarchief: